Igår åkte vi till Helsingborg och jag skulle äntligen få testa restaurangen RAW. Precis som namnet antyder är det en matställe med fokus på raw food. Då Raw food house i Malmö är en av mina absoluta favoriter hade jag höga förhoppningar på RAW. Tänk att få besöka ännu ett ställe där jag som gluten- och laktosintolerant kan välja och vraka från allt i menyn. Vilken lyx! Dock upptäckte jag ganska snabbt att RAW lämnar mer att önska.
RAW har som restaurang ett enormt potential, men faller på detaljerna. Inredningsmässigt tycker jag att RAW har slagit huvudet på spiken. De nyttjar ytan på ett bra sätt och blandar mysiga soffhörnor med cafébord. Dock var det en person som skötte allt, vilket resulterade i att jag fick vänta 10 minuter på att få lämna min beställning trots att jag stod först i kön (efter att ha köat x antal minuter.) Det låg pengar kvar på disken. Kvittona på kortmaskinen revs aldrig av utan fortsatte i en enda stor kvittoorm ner på golvet. Under tiden som jag stod framme vid disken fick jag en chans att se in i köket där vissa luckor var halvöppna och golvet såg ut som när Lilleman har ätit macka på morgonen.
När jag beställde färskpressad juice fick jag till svar att det inte hanns med att göra någon juice utan att det bara var färdiga drycker som serverades. Jag försökte även att beställa en raw nachostallrik till Kärleken, men fick till svar att de inte serverades just den dagen. Då beställde jag istället en torkugnsbakad pizza, men fick till svar att det egentligen inte skulle stå kvar på menyn utan redan borde vara borttagen. Det innebar att två av sju rätter på den handskrivna menyn på den svarta "tavlan" på väggen inte serverades.
Vi beställde tillsist två äpple, päron och fänkålssallader som serverades med tranbär, "blue cheese", kanderade valnötter och linfrökex. Kärleken valde en äpple- och ingefära kombutchadryck och jag en kombutchadryck med smak av persika och granatäpple. Till efterrätt blev det en raw chokladmousse med björnbär i botten och toppad med kakaonibs. Det var den enda efterrätten som gick att beställa.
Det var enormt generösa portioner, nästan för generösa. Det som gjorde hela besöket värt resan (bortsett från sällskapet så klart) var "blue cheesen". Det är något av det häftigaste som jag har ätit rawmässigt. Så god och enormt spännande smak. Det är ett recept som jag mer än gärna hade velat snegla på. Salladen var god och konceptet med "osten" var kanonkul! Att det i grunden och botten finns en kärlek till maten går inte att missa, men den försvinner nästan bland all stress.
Chokladmoussen överraskade mig då det är första gången som jag har ätit raw chokladmousse som påminner om chokladmousse gjord på mjölkchoklad. En häftig upplevelse. Trots RAWs tillkortakommanden var lokalen full av människor. Min önskan är att kocken hade fått möjlighet att ta hand om köket på heltid med en eller flera anställda som skötte restaurangen. I så fall tror jag att RAW hade kunnat locka raw food entusiaster från hela Skåne med omnejd.
I nuläget kändes lokalen ostädad. Den ena barnstolen stod (ostädad) i lokalen och den andra hittade vi på toaletten. Papperskorgen på toaletten var vid öppning snudd på överfull och toaletten fungerade även som förvaring för någon gammal dörrmatta och en skylt som jag kan tänka mig har tillhört lokalens föregående ägare. Platsen där man skulle lämna disken var inte färdigställd utan sattes ihop ca två timmar efter öppning. Det gjorde att den smarta konstruktionen såg ut som ett ofärdigt byggprojekt. Stressen som förekom bakom disken bestod av att ta emot beställningar/betalning, ordna maten och skrika ut/lämna ut beställning. Denna stress smittade dessvärre av sig i lokalen som annars hade en atmosfär som kunnat bringa lugn till matgästerna.
I nuläget kan jag tyvärr inte rekommendera restaurangen, men hoppas innerligt att jag i framtiden får uppleva ett RAW som lagt alla pusselbitarna på plats och glänser. Alla förutsättningar finns där och jag önskar dem all lycka.
Må väl!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar