I veckan arbetade jag mitt första pass sedan jag blev mamma. Kvällen innan gjorde jag en sats av mina "nyttiga" chokladbollar för att ha en extra energikälla under kommande dag. Efter att ha lagt ut en bild på bollarna på instagram fick jag förfrågningar om receptet så här kommer det.
Oavsett om du är nybliven förälder, arbetande, studerande eller ledig så är dessa bollar kanon att ha ståendes i kylen. De kan intas vid fikat, i farten, efter träningen eller vid datorn samt ger en mättnadskänsla som du inte får av "vanliga" chokladbollar.
Jag önskar er alla en riktigt härlig påskafton!
Må väl och njut av dagen!
Louises "nyttiga" chokladbollar
Du behöver
Kaffekokare alt. ekologiskt snabbkaffe
En matberedare
En måttsats
Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
2 msk chiafrön
1,75 dl (glutenfria) havregryn
3-4 msk raw kakaopulver (öka mängden om du använder vanligt kakaopulver)
6 st dadlar
5 st medjooldadlar
5-6 msk kallt ekologiskt kaffe
En nypa till en halv tesked himalayasalt/havssalt
Tre nypor (glutenfria) havregryn att tillsätta mot slutet
Kokosflingor att rulla i.
Gör så här
Kör cashewnötterna i matberedaren till ett grövre "nötmjöl". Tillsätt övriga ingredienser och kör beredaren tills en smet har formats. Tillsätt nyporna med havregryn och arbeta in i degen med hjälp av fingarna. Ställ in smeten i kylskåpet en kort stund för att det ska bli lättare att rulla bollarna.
Rulla smeten till bollar och rulla bollarna i kokosflingor.
Tillägg
- Har du inga chiafrön hemma går det bra att utesluta dessa.
- Orsaken till att jag använder medjooldadlar är dels att de är mer näringsrika, men även att de är kletigare. Tillsätt några matskedar vatten om du väljer att endast använda vanliga dadlar.
- Havregrynen mot slutet gör att bollarna påminner ännu mer om "vanliga" chokladbollar.
- Upplever du att chokladbollarna inte riktigt smakar som vanliga chokladbollar kan du oftast balansera detta med hjälp av saltet. Börja med en nypa och arbeta dig fram till den smak du föredrar.
- Jag inspirerades av detta receptet (följ länk) när jag skapade mina chokladbollar.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar